Skip to content Skip to navigation

Fotoğraflar Köşesinde Ekim Ayının Konusu “Geleneksel Yöntemlerle Hazırlanan Yemeklerimiz”

Dr. Tuba Sarıgül
01/10/2018 - 11:57

Bir ülkenin mutfak kültürünün şekillenmesinde coğrafi koşullar, ekolojik özellikler, iklim ve geçmişten gelen birikimler etkilidir. Mutfak kültürü denildiğinde aklınıza sadece yemekler gelmesin. Yemeğin hazırlanmasında kullanılan malzemeler, pişirme yöntemleri, yemeğin hazırlanma sürecinde ihtiyaç duyulan araç ve gereçler, yemeğin saklanması mutfak kültürünü oluşturan ögelerdir.

Yoğurt, pekmez, tarhana, kurutulmuş meyve ve sebze gibi gıdalar, tandır gibi pişirme yöntemleri, konserve yapma ve toprağa gömme gibi gıda depolama yöntemleri ülkemizin mutfak kültürüne özgü teknikler. Ülkemiz yöreden yöreye değişen farklı lezzetleriyle zengin bir mutfak kültürüne sahip.

Mutfakta kış hazırlıklarının devam ettiği bu ayda objektiflerinizi geleneksel yöntemlerle hazırlanan yemeklerimize odaklamanızı istiyoruz. Fotoğraflarınızı Bilim Genç’te paylaşırken açıklama bölümüne #TürkMutfakKültürü etiketini eklemeyi unutmayın. Fotoğraflarınızın açıklama bölümünde ayrıca fotoğrafınızın temasıyla ilgili bilgiler verebilir, fotoğrafınızı nerede ve ne zaman çektiğinizi belirtebilir, fotoğrafınızla ilgili teknik ayrıntılara yer verebilirsiniz.

Bilim Genç Fotoğraflar köşesinde her ay belirlenen konuda gönderilen fotoğraflar arasından seçilenler ayın en beğenilen fotoğrafları galerisinde yayınlanıyor. Fotoğrafların sahiplerine ise TÜBİTAK popüler bilim kitaplarından hediye ediliyor.

 

İlgili İçerikler

Sosyal Bilimler

2018 yılı TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri açıklandı. TÜBİTAK Yönetim Kurulu tarafından bu yıl üç Bilim Ödülü, üç Özel Ödül ve on iki Teşvik Ödülü verildi.

Sosyal Bilimler

Renkler çevremizi algılama şeklimizi belirgin şekilde etkiliyor. Peki, dünyayı renkli değil de siyah-beyaz görseydik hayatımızda neler değişirdi, hiç düşündünüz mü?

Sosyal Bilimler

Sinemanın ilk dönemlerinde birçok özel efekt tekniği geliştiren Georges Melies (1861-1938) özel efektlerin öncüsü olarak anılır.

Sosyal Bilimler

Kasım ayının 16’sında, altmış ülkeden temsilciler Fransa’daki Ağırlıklar ve Ölçüler Genel Konferansı’nda bir araya gelerek Uluslararası Birim Sistemi’nde (SI) değişiklikler yapmaya karar verdi.

Sosyal Bilimler

13. TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nın başvuruları 07 Ocak 2019 – 08 Şubat 2019 tarihleri arasında yapılacak.

Sosyal Bilimler

50. TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nın başvuruları 20 Aralık 2018 - 04 Ocak 2019 tarihleri arasında yapılacak.

Sosyal Bilimler

Bilim Genç Fotoğraflar köşesinde ekim ayında objektiflerinizi geleneksel yöntemlerle hazırlanan yemeklerimize odaklamanızı istemiştik. Bu süreçte #TürkMutfakKültürü etiketiyle Bilim Genç’te paylaştığınız fotoğraflar arasından en beğenilenler belirlendi.

Sosyal Bilimler

Doğa yürüyüşü yaparken aynı zamanda tarihte yolculuğa çıkabileceğiniz ülkemizdeki kültür yolları sayesinde Anadolu’nun zengin tarihini, kültürel ve doğal güzelliklerini yürüyerek veya bisikletle keşfedebilirsiniz.

Sosyal Bilimler

Kültürel miras denilince aklınıza ne geliyor? Her yıl binlerce ziyaretçinin akınına uğrayan geçmiş medeniyetlere ait tarihi kalıntılar mı? Peki, kebabın tadına ayrı bir lezzet katan yufka ekmeği?

Sosyal Bilimler

TÜBİTAK'ın 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları, 4005 Yenilikçi Eğitim Uygulamaları ve 4007 Bilim Şenlikleri Destekleme Programı başvuruları başladı.